Amsterdam op de bank

Grachtenhuizen in Amsterdam. De oneindige variatie in leeftijd, breedte van de panden en vorm van de topgevels blijft me boeien. Ik heb ze al op veel foto’s vast gelegd. Maar ik wilde ze thuis tastbaar maken. Hoe? Door op mijn naaimachine te gaan schetsen. Het resultaat vind ik erg leuk geworden.

Hoe heb ik dit gemaakt? 

Ik heb eerst een tekening gezocht (idee stond in het tijdschrift Radar van Januari 2016). Deze tekening vergroot tot de afmeting die ik op het kussen wilde hebben.

20160305_152742_HDR
De tekening

Deze tekening heb met behulp van Prym Transferpapier (blauw) overgedrukt op een stuk linnen.  De achterkant van de stof is verstevigd met Vlieseline Stik&Trek. De contouren van de huizen grof met rijgdraad vast gelegd.

Je ziet dat de tekening redelijk duidelijk op de stof verschijnt.
Je ziet dat de tekening redelijk duidelijk op de stof verschijnt

Met mijn naaimachine, een Bernina Aurora 440QE en de BSR Stitch Regulator, heb ik de lijntjes vrij gestikt. Niet gewoon recht toe recht aan, maar in een schetsende manier je naaimachine gebruiken.

Niet te precies stikken, het moet er juist scheef uitzien
Niet te precies stikken, het moet er juist scheef uitzien

Ik ben aan de linkerkant van de tekening begonnen om eerst de omtrekken van het eerste huis te “tekenen”. De rechtere lijnen zijn als eerste gestikt, om de stof stevigheid te geven.

De tekening groeit onder mijn machine
De tekening groeit onder mijn machine

Op het moment dat ik me zekerder ging voelen, fiets en de ronde vormen van de topgevels.

Het resultaat
Het resultaat

In een weekend was het resultaat zoals ik het wilde hebben (en had ik geen rug meer van het te geconcentreerd achter mijn machine zitten).

De achterkant, een wirwar van draden
De achterkant, een wirwar van draden

Inmiddels is de achterkant van het werk een wirwar van draden geworden. Alleen de langste draden knip ik af. Nou komt het handige van Stik&Trek, je kunt eenvoudig de niet bestikte stukken wegscheuren. Je houdt een net resultaat over en je ziet aan de goede kant niet dat je vlieseline gebruikt hebt.

De Stik&Trek is weggescheurd
De Stik&Trek is weggescheurd

Daarna was het wachten tot ik een paar weekenden later weer tijd had om er een kussen van te maken.  Ik ben benieuwd wat mijn volgende kussen wordt, en wanneer dit af zal zijn.

Met blinde rits, vulling en netjes gestreken. Klaar voor de bank!
Met blinde rits, vulling en netjes gestreken. Klaar voor de bank!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eén gedachte over “Amsterdam op de bank”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.