Lentekriebels

Zaterdag en een blauwe lucht, een zonnetje, en de temperatuur die langzaam boven de 10 graden kruipt. Het lentegevoel begint, wil ik eruit, de tuin in. Zelfs de hommels en bijtjes zijn al wakker en hier en daar zie je een voorzichtig lieveheersbeestje in de zon zitten.  Heel traditioneel begint de lente bij ons met een bezoek aan het lokale tuincentrum. Altijd koop je meer als gepland. Vooral niet kijken wat die planten kosten… leve het spaarsysteem van Coppelmans.

20160312_123908_HDR20160312_131510_HDRTuincentra zijn extreem gevaarlijk als het zonnetje schijnt. We gingen ernaartoe voor een extra klimroos en komen eruit met een prunus, klimroos, 2 potten en een zak kleikorrels, twee gele primula’s en een ranonkeltje …  Tja die prunus, die was niet gepland, maar ik bezwijk gewoon als ik ze zie staan, veel belovende knopjes, een etiket met een prachtige foto van de bloesem, en hup hij staat in het karretje! Waarom staan er bij de ingang niet kleine karretjes? Met een bord erboven: bent u niet op zoek naar veel planten, neem dan deze kar….

Al een tijdje irriteerde mij het staketsel dat we vorig jaar in de tuin gemaakt hadden om een donkerrode klimroos te steunen. Het was de bedoeling om ooit een Obelisk te kopen bij een tuincentrum en dan de stokken te vervangen.  Helaas kon ik niks vinden dat of stevig genoeg was en zwart en niet voorzien was van een kroontje of lelie op de top.  Dus bleef het staketsel van stokken met draad maar staan. (lelijk!) Uiteindelijk de zoektocht gestaakt en gewoon een zwarte obelisk besteld bij Tuinadvies.nl. Op hoop van zegen dat het er net zo uitzag als op de foto. En vanmiddag was het zover, 20160312_125022_HDRHans kon aan de slag, een gat graven voor de nieuwe klimroos (Ik heb nooit genoeg rozen in mijn tuin) en gaten voor de poten van de Obelisk.  Het was zo warm dat dit karwei al in hemdsmouwen gedaan kon worden.

 

 

20160312_130051_HDR

De klimroos die er al stond voorzichtig losgehaald van de stokken en weer aangebonden aan de Obelisk en de nieuwe klimroos 20160312_123918_HDRdaarna ontwart uit zijn stokjes en elastiekjes en ook aangeboden. Met mijn tuinhandschoenen aan natuurlijk, want die klimmers hebben gemene doorns, en geen kleintjes. Ik ben erg benieuwd naar het resultaat, welke gaat het eerste bloeien? En staat dat eigenlijk wel twee verschillende rozen bij elkaar, donkerrood en geel/roze samen? En hoeveel van de obelisk zie je nog in juli? Het is nu nog een bombastisch geheel in een nog kaal tuintje. Alleen bedekt met kale takken met meer doornen als blaadjes.

.

20160312_133658_HDRDe planten staan in de grond, alle rozen zijn achter gesnoeid, zo ook de Tijm en de Hortensia. Het vogelhuisje dat al 3 jaar zonder een huurder aan de schutting hing hebben we een nieuw plekje gegeven, aan de andere kant van de tuin, onder de Klimhortensia. Nu afwachten of de koolmezen dit een betere locatie vinden, lastig volk die mezen als huurders, ze stellen hoge eisen aan windrichting, zonzijde en geur. We hebben gelijk iets aan het decor gedaan (vanbinnen schoon gemaakt) en het dakje gerepareerd. Nu is het afwachten.

 

 

20160312_132541_HDRDe lente is er… als is het ’s ochtends nog behoorlijk koud.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.