Bodensee & Deutsche Alpenstrasse

Daar zit ik dan, de tweede vakantiedag ‘s middags om half 3 op ons balkon met uitzicht op Bodensee, de Oostenrijkse- en Zwitsersebergen. De hemel is bewolkt, de temperatuur zeer aangenaam.

pano-wasserburg-4
Uitzicht vanaf ons balkon, vroeg in de ochtend

Gisterochtend zijn we vroeg vertrokken en halverwege een pauze van 3 uur in Heidelberg  ingepland. Een oude stad met mooi behouden centrum, een brug met Romeinse geschiedenis en een kasteel. Dat is veel te kort samengevat de essentie van Heidelberg.

hobds0622 scbds0722 scbds0720 scbds0726

Grote groepen vooral Amerikaanse en Aziatische toeristen lopen trouw achter hun gids aan. Wat ben je dan blij met de groepen die met een audiosysteem werken. Geen hard pratende gids….

pano-heidelberg-1
Panorama vanaf de brug in Heidelberg

In Heidelberg kan je met een Funicolaire omhoog naar de kasteelruïne en nog verder naar de “Koningsstuhl”.  Een Funicolaire is een soort treintje zonder eigen motor, dat door middel van kabels over rails omhoog en omlaag getrokken wordt. Het zijn altijd twee treintjes die elkaar in evenwicht houden. Onder een hotel is in de stad het eerste station, halverwege de berg stap je van een modern treintje over naar de 100 jaar oude Funicolaire.

hobds0685 scbds0745 hobds0688 scbds0749

De tocht wordt dan nog steiler, ik vind het moeilijk om van het uitzicht te genieten, hoogtevrees… Je bewondert niet alleen het uitzicht maar ook de trekkracht van de kabels. (Geen materiaalmoeheid graag) Boven is er een uitzicht punt en voor de echte wandelaars beginnen daar prachtige routes.

Wij gaan met het eerstvolgende treintje weer naar beneden en stappen uit bij het kasteel.  Wat beeldbepalend voor de stad is blijkt net zo imposant te zijn als je het van dichtbij bekijkt. Wat jammer dat dit een ruïne is!

hobds0749
Overblijfselen van Kasteel Heidelberg

Helaas hebben we niet veel tijd, we willen voor het donker in ons appartement aankomen. Maar dit is een plaats waar ik graag wil terugkomen.

hobds0705 hobds0748 hobds0747 hobds0758

Wasserburg en Lindau

Rustig de dag begonnen met een ontbijtje op het balkon, kijkend over de Bodensee, de overkant is nog in mist gehuld. Tegen 11 uur de omgeving verkend met een voor ons stevige wandeling  😉 helemaal naar het centrum van Wasserburg.

scbds0810 scbds0780 hobd5164 hobd5169

Het weer is prachtig voor foto’s en ik beweer dat ik hier mijn mooiste foto ooit gemaakt heb. Het licht, de lucht, de omgeving, hier kan het niet misgaan.

scbds0796
De pier in Wasserburg

Je ziet iedereen genieten, op de bankjes om de haven zitten mensen van alle leeftijden en ook de terrasjes zijn goed bezet. Een hele gezellige, relaxte sfeer hangt hier. De pier is ook het vertrekpunt van de veerboot, die verschillende plaatsen aandoet.

scbds0802
Wasserburg aan de haven

Na een heerlijke koffie (zonder!) zijn we naar Lindau  gereden. Je merkt direct het verschil, Lindau is een echte toeristentrekker met een druk, groot voetgangersgebied. Naast de haven beginnen de terrasjes, kraampjes met handgemaakte spullen, sneltekenaars, jongleurs, dansers; er is leven hier.

hobds0797 hobds0784 hobds0783 hobds0768

Maar helaas daar gaat ons plannetje om gezellig in Lindau op een terras te eten: de lucht wordt steeds grijzer en het begint zachtjes te regenen. Tijd om de auto weer op te zoeken, zodra we zitten houdt het op met zachtjes regenen. Het wordt een pizza in Wasserburg. Het weer is omgeslagen, de komende dagen wordt het herfst.

Salem

En inderdaad de hele nacht flinke regenbuien. ‘s Ochtends nog wat spetters maar het beloofd op te klaren na 12.00 uur. Vandaag staat een bezoek aan het kasteel en klooster in Salem op het programma.

hobds0843 scbdsimg0873 scbdsimg0870 scbdsimg0869

We volgen de lange rondleiding, inclusief de troonzaal en de bibliotheek.  Geen spijt van, al is het verhaal dat de gids in de kerk verteld, veel te lang. Persoonlijk vinden we de kerk heel lelijk. Een puur gotisch gebouw, op gekalefaterd door een van barok bezeten interieur specialist. De gids vertelt dat er een paar jaar geleden geteld is hoeveel engeltjes er in het gehele complex te zien zijn, 1100! Het merendeel staat in de kerk. Niet mijn smaak, maar waardeer wel de kwaliteit van het beeldhouwwerk.

De kloostergangen zijn merkwaardig laag als je ze vergelijkt met de kloosters in Portugal, Spanje en Italië. Daardoor verdwijnt de rustgevende sfeer die de kloosters daar wel hebben. Apart dat juist hier de plafonds extreem druk bewerkt zijn. Het “valt” zo naar beneden.

hobds0826 hobds0833 hobds0837 hobds0838

Daarentegen is de bibliotheek prachtig, het parket, de nissen met de boekenkasten, de zwevende galerij, het geheel is een beetje vervallen en misschien daardoor nog indrukwekkender. Daarna weer meer trappen op (het zou een thema worden deze vakantie), die  vervaarlijke kraken en doorzakken, door een poort die weer door de gids met mega grote sleutels na ons op slot gedaan wordt, naar de troonzaal. Barok ten top, met eindelijk een hoog plafond. Ik weet niet of ik het mooi vind, voorlopig zegt mijn rug alleen dat het genoeg is.

hans-salem-2016
Hans in Salem

Op naar buiten en naar het museum café, we bestellen daar een heerlijke

lunch bestaande uit koffie en taart.

hobds0817 scbdsimg0862 scbdsimg0867 hobds0820

Dan is het tijd om rustig de tuinen te bekijken en mijn rug weer in beweging te krijgen. Veel tuinpersoneel is bezig om alles in tiptop conditie te brengen. Over 2 dagen start hier de House and Garden beurs.

Het is najaar in de tuin, de eenjarige zijn over hun hoogtepunt heen, de rozen zijn bijna uitgebloeid, gelukkig zijn er genoeg andere elementen die de tuin de moeite waard maken. De twee doolhoven, smalle waterpartijen en de zichtlijnen zijn mooi. Een dag die we afsluiten met een bezoek aan een uitzichtpunt met ditto toren: Gehrenberg Turm. Hans is heel sportief naar boven geklommen, ik ben wijselijk beneden gebleven, ik heb het niet op hoogtes en open trappen.

pano-gehrenbergturm-7
Uitzicht vanaf de Gehrenbergturm

Untersee

De dinsdag staat in het teken van familiebezoek. Mijn tante van 85 woont aan de Untersee, richting Zwitserland. Een lang eind rijden vanaf onze locatie. We kiezen een weg die dicht langs het meer loopt. In Uberlingen zijn we gestopt voor koffie en een bezoek aan een bloemist. Wondermooi plaatsje, direct aan het meer, je waant je in Italië, zeker als je op een gaat zitten van een Italiaans restaurant en achter je het Italiaanse gekwetter hoort van een vrouw die de mannelijke personeelsleden dirigeert…

hobds0945 hobds0953 hobds0946 ho20160906094543

Bloemen, overal bloemen, warme sfeer, warme kleuren. We zeggen direct dat we hier wel een keer een weekje vakantie willen vieren.

tante-joos-2016
Weerzien met mijn tante

Na een warme ontvangst bij Tante Joos met koffie en gebak en bijpraten,volgt een kort ritje naar Stein am Rhein. Beroemd om zijn beschilderde huizen. Een klein stadje volledig gericht op de toeristenindustrie zonder dat het hinderlijk is.

hobds0969 hobds0979 hobds1002 scbds10913

Wat een contrast met Meersburg waar we op de terugweg stoppen. Daar is het zoeken naar een parkeerplaats. Busladingen vol toeristen lopen langs de haven. De auto zijn we uiteindelijk kwijtgeraakt in een parkeergarage. We lopen zo snel als het kan naar de bovenstad en bezoeken het veel geprezen Neues Schloss.

hobds1071 scbds10971 hobds1021 hobds1016

Geprezen vanwege het prachtige decor. Viel tegen, helaas is er veel door een museum vernieuwer aangepast: Het leek wel of Jan de Bouvrie binnen geweest was met zijn witkwast. Zonde, de trap was versierd met tekstballonnetjes alsof er een marketingcampagne is gestart. De spiegelzaal, waar het om draait, staat vol met stoelen en een podium, gelukkig staan de ramen open en stroomt het licht naar binnen. Voor mij is het mooiste van het kasteel het uitzicht. Je kunt hier wel heerlijk op het terras aan de achterkant van het kasteel zitten en genieten van de omgeving. Gelukkig kun je lang genieten, want de jonge obers kletsen graag en lopen langzaam. Komt dat even goed uit 😉

hobds1038 hobds1045 hobds1059 hobds1046

Rijden rond de Bodensee betekent rijden van uitzicht naar uitzicht, van appelboomgaard naar wijnstokken. Trek er veel tijd voor uit, er zijn geen snelwegen, de B-wegen leiden door de stadjes heen, en in bijna ieder centrum mag je niet harder als 20 of 30 per uur. Morgen niet zo ver…

Lindau

Als je aan zo’n mooi groot meer zit kun je eigenlijk niet zonder een boottochtje. Wij kiezen een korte van Wasserburg naar Lindau: deze duurt 30 minuten. Op de heenweg was het niet druk op de boot en hebben we op de eerste rang gezeten: voorop! Hans heeft er een mooi filmpje gemaakt.

Het mooiste is als je de haven van Lindau in vaart. Heerlijk romantisch, langs de vuurtoren en de leeuw, met zwaaiende mensen op de kade. Zou de bemanning uitgezocht worden op uiterlijk? De kapitein lijkt net een echte zeebink.

scbds11023
Kapitein Iglo?

Het is behoorlijk warm, 28 graden, we trekken niet de drukke toeristenstraatjes in, maar lopen over (letterlijk) de treinrails heen naar het park.

lindau

We zijn via de Uferweg naar het meer gelopen. Daar kun je heerlijk uitkijken, picknicken, zonnen en bbq-en, veel inwoners van Lindau waren hier te vinden.

hobds11142 scbds11038 scbds11047 scbds11054

Heerlijk via de Pulverturm en de Schutzingerweg naar de haven geslenterd. Prachtig, hier en daar is een soort balkon zodat je boven het meer staat.

hans-lindau-2016 scbds10963

Om kwart over 4 de boot weer teruggepakt naar Wasserburg. Op de kade een geweldige lange rij mensen en fietsers, je vraagt je af op het allemaal op de boot past. En ja hoor,  een zitplaats kun je vergeten maar een plaatsje aan de reling was nog te vinden. En het blijft genieten zo’n tocht over het meer.

scbds11010  scbds10988 hobds11100 hobds11190

Mainau

Donderdag en we rijden om 8.15 al richting Mainau, een rit van zeker 2 uur. Bepalend voor de aankomsttijd is de snelheid waarmee we door Friedrichshaven komen. 30 km per uur en veel stoplichten, rotondes. Het gaat vlotjes. Onderweg in een dorpje bij een bakker/slager een heerlijke kop koffie gedronken, de eerste koffie van de dag en erg welkom. We rijden ter hoogte van Reichenau de file in, gelukkig nog op tijd om een afslag te nemen en binnendoor verder te rijden. Dit kan ik iedereen aanbevelen, wat een mooie route via Allerbach (met een omleiding vanwege wegwerkzaamheden) naar Dettingen en Mainau. Het binnenland is erg bosrijk, groen en de moeite waard.

bodensee-mainau

Mainau is inderdaad erg mooi, de lange rit meer dan waard. We hebben zo genoten, ondanks dat het eigenlijk te warm was. Ik was wel blij dat we voor de middag al in het park waren. ‘s Middags kwam de ene na de andere lading toeristen van de boten af.

hobds11215 hobds11219 hobds11314 hobds11318

Ik was betoverd door de vlinderkas. Je voelt je weer kind als je door de warme, vochtige kas loopt met het gefladder van tropische vlinders om je heen. We hebben hier heel veel prachtige foto’s gemaakt en een filmpje. Helaas is het ons beide niet gelukt om de grootste vlinder met open vleugels te fotograferen of te filmen. Hij is binnenin blauw, hemelsblauw.

Daarna via de kust naar het kasteel gelopen en ons blijvend verbaasd over de prachtig ingerichte borders en het uitzicht. Je waant je in een Italiaanse tuin. Ik heb geen superlatieven meer om dit te beschrijven. Onze foto’s vertellen het verhaal. Wij dwalen 3,5 uur door het park.

hobds11380 scbds11163 scbds11186 scbds11173

De terugreis duurt ruim een uur langer. Even de benen strekken, een stop in Birnau. Een kloosterkerk met een heel mooi uitzicht over het meer. In het souvenierwinkeltje een magneetje van de Bodensee gekocht, weer een trofee voor op de koelkast.

hobds11454
Kloosterkerk Birnau

Deutsche Alpenstrasse

pano-alpenstrase-5
Panorama Deutsche Alpenstrasse

Vandaag de laatste dag in Wasserburg, we doen rustig aan, genieten nog van het uitzicht, bewerken de foto’s en schrijven aan dit blogje. Helaas zijn de Oostenrijkse bergen in de wolken gehuld.

Iedere 2 uur komt er een grote zeppelin overvliegen. Heel leuk gezicht. Maar even opgezocht hoeveel je moet betalen om mee te vliegen. Valt tegen: 220 tot 610 euro respectievelijk voor 30 tot 90 min. Wil je hier meer over lezen.

Vanmiddag nog over naar het meer, vanavond koffer inpakken en morgen de Deutsche Alpenstrasse. Een prachtige dag om de Deutsche Alpenstrasse te rijden tot aan Schwangau. De sleutel van ons appartement in de sleutelbox van het verhuurkantoor gedaan en op naar de Alpen.

das

Al gauw zijn we uit de toeristendrukte en midden in de bergweides met koebellen en af en toe een gehuchtje. Een ansichtkaarten landschap van boerderijen met immense bloembakken vol  geraniums. Heerlijk relaxed naar Fussen gereden. Het landschap hier is zo netjes, opvallend is dat er geen hekken staan. De koeien mogen grazen op een stuk land dat de boer met mobiele paaltjes en prikdraad heeft afgezet. Het ontbreken van hekken en slootjes geeft een heel ruimtelijk en opgeruimd beeld. Het lijkt alsof je in een folder van Faller beland bent (modelspoorhuisjes)

hobds11617 hobds11618 scbds11278 scbds11279

Hotel Waldmann is een eenvoudig landhotel met uitzicht op de kastelen, we worden allerhartelijkst ontvangen. Onze koffers worden door de eigenaar naar bovengebracht. De gasten die een kamer met uitzicht op kasteel Neu Schwanstein hadden geboekt zijn een beetje bedrogen uit gekomen. Twee huizen verder wordt er druk verbouwd en er staat een hoge bouwkraan. Dat heb je als hotelier ook niet in de hand.

In deze omgeving staan 3 prachtige kastelen van Ludwig II: Schloss Linderhof, Schloss Neuschwanstein en Hohen Schwangau.

Schloss Linderhof

hobds11711 hobds11701 hobds11725 scbds11294

Zondag zijn we naar Schloss Linderhof gereden. Het kasteel ligt in een groot park, je loopt door het park omhoog tot het pleintje voor het kasteel, daar begint de tuin met de vijvers, fonteinen en terrassen. Het is een aardige klim naar boven, maar het uitzicht was geweldig. Het kasteeltje is niet groot maar iedere centimeter is gebruikt, alles is gedecoreerd in de barokstijl, in totaal is er 5 kg goud gebruikt in flinterdunne lagen… Helaas maar begrijpelijk mocht je binnen geen foto’s maken. Daarom hebben we een boekje met binnenfoto’s gekocht in de souvenirwinkel.  Het is indrukwekkend, maar mooi? Nee, zal aan mij liggen maar het is zo idioot druk, je weet niet waar je moet kijken.

scbds11296 scbds11300 scbds11307 scbds11355

De tuinen zijn het mooist van de Linderhof. De prachtig verzorgde bloembedden, de vele beelden en fonteinen en dat bij 27 graden… genieten. Hoger in het park licht een grot, een belachelijke droom van een bezeten gek. Koning Ludvig van Beieren heeft er een meertje in gemaakt waar een Venetiaans ogende gondel in drijft, met engeltjes… er hangen guirlandes, zijn nep watervalletjes gemaakt en de kleuren van het licht kunnen naar behoeve worden aangepast. Krijg een beetje een Efteling gevoel, dat sprookje van de dansende waterlelies…

scbds11371
Wieskirch

In de omgeving liggen ook twee beroemde barokkerken: Ettahl en in Wieskirch. Vooral die in Wieskirch is erg mooi, maar of dat door de schilderingen komt of door de ligging? Voor mij het laatste, prachtig op een heuveltje, met de koetjes eromheen. Zo stel je je Beieren ook voor.

Neu Schwanstein

hobds11877
Neu Schwanstein

Maandag is het zover, we zorgen dat we vroeg bij het ticketbureau zijn (08.45 uur!) en nemen daar de bus omhoog naar Neu Schwanstein. Je ziet waar Walt Disney zijn inspiratie voor zijn logo vandaan heeft gehaald. Het ziet er precies zo uit! Het ligt als een sprookje tegen de bergen aangeplakt. De bus stopt bij de Marienbrucke. Een stalen constructie over een kloof met houten planken om op te lopen. Het deint met iedere stap, ik besluit te wachten tot het minder druk is, heb het niet zo op hoogtes… maar het wachten werd beloond, als het niet zo druk meer is, durf ik de brug op en een foto te maken en te genieten!

scbds11388 hobds11788 scbds11395 scbds11416

Vanaf de brug is het nog 10 minuten lopen naar het kasteel. Helaas mag je ook hier alleen met een gids door het kasteel. En ja ook hier met een behoorlijk grote groep. Maar je hebt geen keus, wil je het kasteel in? Dan met rondleiddame. Het hele kasteel is van binnen een ode aan Wagner en de Romantiek. Overal zijn de opera’s vertaald in grote schilderijen. Mooi maar het is geen woonkasteel. Via veel wenteltrappen verkennen we met de gids verder de ruimtes. De Sangersaal is prachtig. Naar beneden mogen we via de dienstbodenwenteltrap… we zaten hoog… (Ik had het toch over een vakantiethema)

Hohen Schwangau

hobds11835
Hohenschwangau

Dinsdag de auto op dezelfde parkeerplaats gezet en weer in hetzelfde ticketbureau, op dezelfde tijd een kaartje gekocht voor het “buur” kasteel: HohenSchwangau. Helaas hier geen busje maar een wandeling omhoog. Ben ik blij dat dit kasteel niet zo hoog ligt. Het is warm en we puffen behoorlijk als we bovenkomen. Gelukkig ligt bij dit kasteel een kleine tuin waar we een bankje in de schaduw vinden. Een heel ander kasteel. Je merkt dat hier echt een gezin gewoond heeft.

hobds11874 scbds11477 scbds11487 hobds11910

De laatste bewoner is 94 jaar geworden en de vele cadeau’s die door de Beierse bevolking aan hem gegeven zijn, staan in iedere kamer op de tafel in het midden. Ook hier weer gaan we via een wenteltrap het kasteel uit. Ik kan geen wenteltrap meer zien…

Vergeet in deze streek ook niet om een bezoek aan Fussen te maken, het heeft niet alleen een ijshockeystadion (Louis!) maar ook een prachtige oude binnenstad.

hobds11607 scbds11263 scbds11253 scbds11255

Eisenstein

Even afstand nemen van de pracht en praal en terug naar de natuur. Genieten van dit prachtige landschap. Een wandeling naar de ruïne van Eisenstein.

scbds11552 scbds11621 scbds11619 scbds11570

Volgende etappe over de Alpenstrasse

Het is weer tijd om de koffers te pakken en verder te reizen over de Deutsche Alpenstrasse. De rit wordt steeds mooier en indrukwekkender. We gaan hoger en dus meer haarspeldbochten. De wegen zijn prima en het rijden is geen probleem. Toch is er een afdaling die een iets minder prettig gevoel geeft, hij is erg steil.

hobds12116 hobds11557 hobds11561 hobds11923

We pauzeren in Bayrischzell bij een sportcafé. Heel gezellig, hartelijk als overal en met een uitzicht … om ons heen de bergen, de wintersportliften en alle wegen uit dit dorpje leiden omhoog. We logeren aan de Chiemsee op een Alm. Wat een uitzicht. Ik zal me deze vakantie echt herinneren als de vakantie van de uitzichten, de drukke kastelen (en o ja van de wenteltrappen :-()

In dit hotel een minder hartelijk ontvangst maar een prachtige kamer met balkon en uitzicht over het meer.

pano-bernau-1
Panorama Bernau, uitzicht vanaf het balkon

Insel Herrenchiemsee

De weersvoorspellingen zijn minder gunstig. Ze beloven nog twee mooie dagen en dan zal het hier herfst worden. Vandaar dat we gelijk de eerste dag naar het volgende Ludwig II kasteel gegaan zijn. De auto geparkeerd bij de haven in Prien Stock, want dit kasteel ligt op een eiland in het meer. HerrenInsel! Jippie, een boottochtje dus. In 20 minuten wordt je op de kade van dit eiland afgezet.

scbds11671 scbds11751 hobds12044 hobds12050

Ook daar weer een “kademeister” die geselecteerd is op zijn uiterlijk. Een zeebonk die verdwaalt is op een binnenzee…

scbds11747
Der Kademeister

Het hele eiland is een groot landschapspark. Aan de haven koop je het kaartje voor het kasteel en dan loop je in zo’n 25 minuten door een mooi landschap naar het kasteel. Ludvig II adoreerde de Zonnekoning en heeft op dit eiland een mini Versailles gebouwd. Ook hier weer alleen te bezoeken met gids en geen foto’s maken in het kasteel. We gaan met een gids (onze 4de en 3de met de naam Theresia naar binnen), helaas is de groep vrij groot en is het proppen in iedere kamer. Het kasteel is prachtig, veel spiegels, kroonluchters, blauw en idiote ideeën van Ludvig. Hij heeft hier 6 dagen gewoond. Indrukwekkend is dat het in originele staat is, prachtig die handwerkkunst, originele bekleding en borduurwerk. Het hele gebouw heeft 70 kamers waarvan er maar 20 af zijn. De rest bestaat uit ruwe rode bakstenen muren. Heerlijk rustig aan je ogen na de overgedecoreerde kamers.

hobds11961
Schloss Herreninsel

Maar ook hier zijn voor mij de tuinen met de geweldige fonteinen het mooist. Ik werd helemaal enthousiast over een fontein, een kopie van een fontein die in tuinen van Versailles staat.

scbds11682
Fonteinen

Wat is er ook mooier dan vijvers en water als het 28 graden is? Dan weer het heerlijke boottochtje terug naar de haven waar we heerlijk langs de kleine boulevard slenteren en een bankje in de schaduw vinden. Ik kan geen kasteel bijbehorende wenteltrap meer zien…..

scbds11683 scbds11684 scbds11686 hobds12009

De laatste etappe

De volgende dag hebben we het laatste stukje van de Alpenstrasse gereden naar de Koningsee. Wat een mooi landschap. Gelukkig deze keer zonder vervelende afdalingen maar met spectaculaire uitzichten en een heel mooi picknickplekje. We slaan de bekende wintersportplaatsen over, hebben al moeite genoeg om ergens koffie te drinken, voor 11 uur gaat er geen café of restaurant open. Dan maar bij de bakker.

picknick-1 picknick-2

Op naar Berchtesgaden, weer zo’n leuk Alpen stadje. Genieten hoor, klein maar gezellig. Maar winkelaars zijn we niet en nadat we de folder van het Kasteel bekeken hebben en daarin foto’s van trappen (jazeker!) zagen hebben we besloten dat we dit kasteel met veel plezier overslaan.

hobds12144 scbds11792 scbds11798 hobds12146

Koningsee

Een immens parkeerterrein verraad het al: een toeristentroep. Honderden meters met winkeltjes en ijsverkopers….  Het meer is net zoals je op de vele foto’s overal ziet, mooi met de dreigende bergen. We hebben geen rondvaart gemaakt maar zijn een stukje om het meer gelopen.

hobds12149
Eendjes voeren

De weerman had het over een ‘Temperatuur rutsch’ en inderdaad de volgende dag regent het dat het klettert en het is maar 11 graden. Een deken en een heerlijk boek en ik nestel me op de bank, naast het kleine bureautje waar Hans met zijn laptop de foto’s bewerkt en nageniet van de mooie dagen.

20160917_101848_hdr

’s Avonds is het inpakken, afrekenen en alles in de auto zetten. We vertrekken om 05.40 richting huis. Helaas meer dan 400 km in de regen, voordat het bij Frankfurt langzaam helder en droog wordt. Niet te geloven maar om 17.00 uur zitten we in eigen tuin met een heerlijk koud glas bier.

Wij hebben een geweldige vakantie gehad, veel gezien, veel genoten!

Meer foto’s en filmpjes op de site van Hans