Kasteel Ammersoyen

Een dag met Nederlandse luchten, te mooi om thuis te blijven. We maken er een Kasteeldag van en bezoeken Ammersoyen.

map

Een middeleeuwse burcht met slotgracht en ophaalbrug. Zo’n kasteel dat kinderen tekenen en waar sprookjes in tot leven komen.

IMG_0694 IMG_0487 IMG_0693

Een mooie oprijlaan, natuurlijk met poort en hoge bomen, geeft toegang tot een kleine parkeerplaats. We zijn direct onder de indruk, vanaf de parkeerplaats hebben we een goed zicht op het kasteel en het koetshuis. Dit is een behoorlijk fotogenieke plek.

pano ammersoyen 2

Over de eerste brug ligt links een complex met kantoorruimtes, en terras, ga je dan de volgende brug over dan kom je in de binnenplaats van het kasteel.

IMG_0541 IMG_0430 20160820_124048_HDR IMG_0641

De ingang is via een trap naar de kelder waar ook de taveerne ligt. Prima koffie en (natuurlijk bij ons) lekker appelrondje. Eerst de kasteelwinkel bekeken, vol met mooie boeken over de middeleeuwen, Betuwe producten en veel kinderspeelgoed en bouwplaten. Je vindt het bijna jammer dat je nog geen kleinkinderen hebt om leuke dingen voor mee te nemen.

IMG_0436 IMG_0645 ammersoyen_muurtrapIMG_0646

Je kunt kiezen of met een rondleiding meelopen (1,5 uur) of zelf door het kasteel dwalen. Omdat wij graag foto’s maken zonder mensen wordt het dus zelf dwalen. Je krijgt een briefje mee met de te volgen route. Via een hele steile, smalle torentrap gaan we omhoog. Dit is dus geen kasteel voor mensen die slecht ter been zijn, de traptreden zijn hoog en de leuning is bij het begin en het einde van de trap niet aanwezig. Niet erg handig voor mijn rug, maar flink zijn en doorstappen.

IMG_0453

Via een torenkamer kom je in de ridderzaal, heel erg sfeervol, echt mooi. Heerlijk naar buiten gekeken, zittend op de kussens in de raam nissen.

IMG_0437 IMG_0442 IMG_0447 IMG_0441

De dames hadden vroeger een andere, kleinere ruimte achter deze ridderzaal. Kleiner, dus makkelijker warm te houden… voel met ze mee, ondanks de zomer is het fris in het kasteel.

IMG_0455

Vanuit de ridderzaal kom je in een andere vleugel terecht die tegenwoordig fungeert als trouwzaal. Ik kan me voorstellen dat dit mooie foto’s en herinneringen oplevert. Hoewel ik voor zo’n bruid met hoepelrok hoop dat er een makkelijkere trap is… en voor de eventuele oudere trouwgasten ook. Of takelen ze oma omhoog? Laat ik er maar vanuit gaan dat dit prima geregeld is.

IMG_0659

We gaan nog zo’n steile en nog ongemakkelijkere trap omhoog naar een zaal die ingericht is als museum. De harnas stukken zijn mooi, voor de rest vooral geschikt voor scholen.

IMG_0665 IMG_0456 IMG_0459 IMG_0668

Het afdalen is zo mogelijk nog lastiger, ook bij deze trap is de leuning bij de eerste en laatste treden niet bereikbaar. Hier mag Gelderslandschap wat mij betreft iets aan doen. Ik voel me even 84 en super onhandig.

IMG_0681 IMG_0686 IMG_0689 IMG_0691

We lopen buiten door het park om het kasteel heen en klikken wat af. De Ruysdael wolken inspireren. Is dit kasteel een aanrader? Jazeker, vooral met kinderen en mits je goed ter been bent.

IMG_0712

Wij rijden nog naar het plaatsje zelf, toeren een stuk over de dijken langs de Maas. Natuurlijk stoppen we voor foto’s.

IMG_0698 IMG_0695 IMG_0711 maas ammersoijen

Voor meer foto’s en een filmpje verwijs ik graag naar de site van Hans.