Sittard & kasteel van Stein

Afgelopen zaterdag het eerste uitstapje van het seizoen, zijn we naar Sittard gereden.

Plattegrond centrum Sittard

Daar waar Nederland het smalste is, ligt een van de oudste steden van Nederland.

Heerlijk om na vele jaren weer door Sittard te lopen. Het oude centrum is een mengsel van prachtige oude gevels, vakwerkhuizen en 20ste-eeuwse wansmaak.

20160326_115219_HDR 20160326_112347_HDR IMG_6546 20160326_112113_HDR

Met natuurlijk op de markt een V&D. Wat een vreselijk gebouw, Kenmerkend voor de keten maar foeilelijk (welke architect tekent zo iets?). Ik ben benieuwd wat de gemeente met dit pand gaat doen.  In Sittard hebben ze in het verleden veel prachtig moderne gebouwen neergezet, maar slopen en een parkje zou voor mij ook mogen.

IMG_6568 IMG_6550 IMG_6553 IMG_6552

Een aanrader is een wandeling over de stadswallen. Het pad is omzoomd door geknotte leibomen die om en om voorzien van kerstlampjes. Een idee om tegen Kerst nog een keer terug te komen, staat in mijn agenda! Ook nu, in de lente is het uitzicht over de volkstuintjes, de heuvels en de oude huizen, typisch Limburgs.

IMG_6561

Maar Sittard biedt nog meer, mooie winkels, veel historische panden en stadspoorten.  Mijn hernieuwde kennismaking met Sittard is goed bevallen.

IMG_6548 IMG_6544 IMG_6543 20160326_115645_HDROndanks het slechte economische klimaat heb ik toch een aantal winkeltjes terug gevonden waar mijn moeder graag kwam. Berden bestaat nog, en het winkeltje met de geborduurde tafelkleedjes is er nog. Als een kind met mijn neus tegen de etalage gedrukt staan kijken. Niet mijn smaak, maar de herinneringen vlogen door mijn hoofd. Ook de vele goede schoenenwinkels herinner ik me nog goed. Een heerlijk rustige maar gezellige sfeer in deze stad. Knusser als Maastricht en zeker de moeite waard.

Hoewel, deze zaterdag … blèrende muziek op de markt, overal vlaggetjes en super sportieve mensen met rugzak en wandelschoenen. De Kennedy mars! Bewonderenswaardig om te zien, zeker vanaf ons terrasje, met koffie en kruisbessenvlaai. Wandelen tot daaraantoe maar 67 km is toch echt te ver voor mij (en we namen nog een hapje slagroom).

IMG_6566

Het katholieke verleden is overal te vinden: kloosters, scholen en vooral veel kerken. Allemaal prachtig gerenoveerd en gepoest. Het lijkt wel of de pleinen gestofzuigd zijn. Bijna klinisch schoon. Ik hoop dat ze binnenkort wat bloembakken neerzetten, zou een goede aanvulling zijn.

IMG_6582

’s Middags hebben we en ander stukje nostalgie bezocht: het kasteel van Stein. Het kasteel is tegenwoordig een appartementencomplex, zeer mooi vormgegeven maar of het zo fijn woont? Je hoort continue het geraas van de snelweg. Zoef, zoef, zoef… moet er niet aan denken.

IMG_6572 IMG_6570 20160326_131805_HDR IMG_6576

Je kunt om het kasteel en de ruïne heen wandelen over een smal paadje.  Dan pas kun je de overblijfselen zien zoals je aan mijn foto’s ziet. Zelf een klein watervalletje ontdekt.

IMG_6580

Tijdens het wandelen werd ik nog blij gemaakt met een appje van mijn dochter… ze weet het altijd humorvol te brengen. Mam: ” ik heb een piercing laten zetten”. Als moeder zie je dan allerlei beelden voorbijkomen … maar gelukkig bleek het een hele mooie piercing in haar oor te zijn. Dom eigenlijk dat ik daaraan twijfelde. Smaak heeft ze zeker.

Een hele fijne dag, hopelijk een begin van veel uitjes in 2016. Zeker top afgesloten door gezellig met mijn schoondochter een wedstrijd van zoon te bekijken. Een pracht dag!