Willemstad en ritje Zeeland

 

Water, ik heb iets met watervlaktes: meren, rivieren, de zee … ik kom ervan tot rust, bewonder de kracht en de kleur van water. Met de Maas heb ik vanaf mijn jeugd een goede relatie, fietsen langs de Maas in Zuid-Limburg, van Stein tot Illikhoven. Zwemmen, al was dat verboden, of gewoon mijmerend in het gras zitten niksen. Heerlijk. zeelandIMG_8675

De weermannen voorspelden een mooi weekend met ‘volop’ zon. Een dagje uit op zaterdag, zou volgende de deskundigen de mooiste dag zijn, is snel gepland, Google maps openen en met je vinger de Maas volgen. Waar gaan we naar toe? Noord of Midden Limburg viel af, (Nog te vroeg voor de Kasteeltuinen in Arcen). Het einde van de Maas hebben we nog niet bezocht, daar waar de nieuwe Waterweg begint, links van de Biesbosch. Inzoemend op dit gebied viel de prachtige vorm van de vestingstad Willemstad op. Doel gevonden!Willemstad plattegrond

Eerst maar eens wat achtergrondinformatie gezocht. Wikipedia vertelt het verhaal van een eikenhouten beeldje, Spanjaarden, de Hollandse Waterlinie, Willem van Oranje en een nederlaag door de Fransen. De pagina van de VVV laat via foto’s zien dat het beschermde stadsgezicht de moeite waard is om te bezoeken.

De zon liet het helemaal afweten, een zwaarbewolkte hemel dreigde met regen, niks zon onderweg. Nederlands weer, moeilijk te voorspellen…

Na de autorit behoorlijk zin in koffie gekregen, het eerste terras dat we in het stadje tegenkomen is  Het wapen van Willemstad, en als daar dan ook nog een bord buiten staat met Koffie en een Chocolade bol van De Groot … eigenlijk werden we gedwongen om hier te gaan zitten… (als je jezelf niets wijs maakt)

WILLEMSTADIMG_0015 WILLEMSTADIMG_0087 WILLEMSTADIMG_0061 WILLEMSTADIMG_0063

Je kunt heerlijk rondlopen in Willemstad, prachtig gerestaureerde huizen, mooie geknotte bomen, hier en daar een leuk winkeltje (alleen etalages bekeken, ik ben niet zo’n winkelmens). En rust, overal. Bijna verstild, niet veel toeristen en weinig bewoners op straat. We lopen richting het midden van het stadje, daar ligt een Protestantse koepelkerk, helaas was deze niet open. We hebben ons geamuseerd met het maken van foto’s van de buitenkant.

WILLEMSTADIMG_8599 WILLEMSTADIMG_0025 WILLEMSTADIMG_8591 WILLEMSTADIMG_8596

Achter in het stadje ligt het Mauritshuis in een mooi parkje, imposant gebouw met al die rode luiken.

WILLEMSTADIMG_0056

Over de wallen van de vesting loop je om het stadje heen. Daar krijg je een leuk uitzicht over de achtertuintjes en aan de andere kant doorkijkjes naar nog meer water. Het valt direct op dat Willemstad veel groen heeft en weinig bebouwing, Overal slootjes en bruggetjes. WILLEMSTADIMG_0087

 

Een leuke wandeling naar de molen.

WILLEMSTADIMG_8660

 

Bij de molen kijk je over het water naar de industrie van Moerdijk. Een surrealistisch beeld met grijze bewolkte lucht waar het zonnetje achter zit te duwen.

WILLEMSTADIMG_8658

Maar van al dat wandelen zijn we weer hongerig geworden en pakken we in hetzelfde restaurant een late lunch.  Wat een heerlijk plekje. Vreemd dat er zoveel huizen te koop staan, ik zou er zo willen wonen!

WILLEMSTADIMG_0111  WILLEMSTADIMG_8561 WILLEMSTADIMG_8552 WILLEMSTADIMG_8556

’s middags ritje door Zeeland. Voor mij de eerste keer dat ik kennismaak met deze provincie.route door zeeland

 

Via de Volkeraksluizen, Hellegatsplein, naar het onderste stukje van Zuid-Holland gereden. Daarna, spannend, via de Grevelingendam Zeeland in! Over de Zeelandbrug en dan naar de Noordzee.

zeelandIMG_0118

Wat heerlijk om zo onverwacht over het strand te lopen, schelpen rapen, genieten van een heerlijk rustig strand.

zeelandIMG_8691 zeelandIMG_8695 zeelandIMG_8697 zeelandIMG_0124

 

Na onze strandwandeling wat Neeltje Jans aan de beurt, helaas geen tijd voor een bezoek, maar dat plannen we vast in een ander weekend in. Je voelt je wel klein als je over de Deltawerken rijdt. Indrukwekkend! Als ik dan de oude, met potlood geschreven brieven van mijn opa denk, waarin hij een nauwkeurige tekening maakte van de Watersnoodramp in 1953.. Als Brabander is hij vanuit Terwinselen op de fiets naar het water gaan kijken en schreef daarover naar mijn moeder. Een ooggetuigenverslag.

zeelandIMG_0113

 

Wat jammer dat ik Zeeland nog niet eerder heb ontdekt. Dat gaan we, hoop ik, corrigeren!